KOFFIEDEMENTIE

Maart 2019

Vraag van de dag: hoeveel kan er misgaan tijdens het koffiezetten? Blijf hangen voor het antwoord.

Een tijdje geleden bezocht ik een lezing over dementie. Er schijnt een ‘koffiezettest’ te zijn. Mensen die misschien dementie hebben, moeten dan koffiezetten onder toeziend oog van een camera. De zorgverlener en patiënt kijken daarna samen hoe het ging.

Koffiezetten is een dagelijkse ‘gewoonte’ voor veel mensen. En mensen met dementie kunnen bijvoorbeeld vergeten om het filter te gebruiken. Of doen dingen in de verkeerde volgorde. Dit vond ik zo interessant, ik denk er nog regelmatig aan terug. Terwijl ik koffiezet. Koffiezetten en drinken is niet meer zo’n ‘gewoonte’ als vroeger. Er is nu een baby. Die wil ook graag bij moeders drinken tijdens koffietijd. Of aandacht tijdens het koffiezetten.

Vandaag lag de baby te spelen in de box en was koffietijd al om half 8. De koffiepot stond met water op het aanrecht. Ik heb namelijk de bijzondere gewoonte om het water te laten ‘uitkabbelen’, zodat ik goed kan zien of het tot het juiste streepje komt.  Ondertussen, onder het genot van het geluid van een vrolijk kraaiende baby, moest ik de filters bijvullen (verpakking wilde niet open) en het koffieblik bijvullen (en het schepje niet onder de koffie begraven, alvast één punt voor mij!). Toen drukte ik de koffiepot aan. Oh wacht! De pot! Snel zet ik de pot onder het apparaat, net op tijd voordat de koffie gaat…. lopen. Het water kabbelt nog/weer vrolijk in de pot. Ik doe het apparaat uit. Snel doe ik de klep open, gooi het water erbij, waarna het apparaat (klagend?) een dikke pluim stoom uitblaast. Snel, klep dicht en pot eronder… Het apparaat is stil. Ohja, weer even aanzetten.

Het resultaat: een paar slokken smerige koffie en een apparaat dat vanbinnen onder de koffie zit. En het enige waar ik aan denk, terwijl het enige dat ‘pruttelt’ de baby is, die laat weten dat het tijd is voor een dutje, is dat ik vandaag de koffiezettest niet zou hebben gehaald. #postpregnancybrain

Merk jij dat iemand in je omgeving worstelt met dagelijkse handelingen? Vermoed je beginnende dementie? Neem contact op met de huisarts. 

*neemt slok koud geworden koffie*