TOEN JONA IN DE WALVIS ZAT

met de elektrische muggenklapper

Juni 2018

“We moeten ons kind Jona noemen, die kwam ook uit een walvis” zeg ik, 30 weken zwanger, terwijl ik een poging doe om lekker te gaan liggen in ons bed en ‘Jona’ heftig tegen mijn buikwand beukt. Zoals zo vaak tegenwoordig is het snikheet, is er te weinig ruimte in bed en heeft baby zijn dagelijkse breakdance-uurtje.

Voordat het zwembad besloot om twee maanden dicht te gaan, gingen we elke week zwemmen. De ‘menselijke onderzeeër’ noemde de vader-to-be me dan. Er zijn veel leuke (koos)namen te bedenken voor mijn groeiende buik. En juist omdat ik niet kan wachten tot ik van die buik af ben, kunnen we er maar beter grapjes over maken. Samen. De buik is van ons beide, en andere mensen moeten zich er vooral niet mee bemoeien.

Ja ja, hier komt het cliché kwaaltje waar bijna alle zwangeren last van hebben: buikmeningen. Zoals mensen die overdramatisch zeggen: “weet je zeker dat het geen tweeling is?” Nee, je vindt mij of mijn baby dik. Een wildvreemde vrouw zei zelfs (toen ik nog maar net zwanger was) “ja ik zie het aan je gezicht! Die is wat uitgezet!” Hoe kan dát oooooit ‘oké’ zijn om te zeggen tegen iemand. En dan die mensen die menen dat je gewoon aan een zwangere buik mag voelen. Ik raad alle zwangeren (to be) aan om alvast een paar gevatte antwoorden klaar te hebben voor deze situaties en een elektrische muggenklapper paraat te hebben voor de buikbetasters #METOO.

Maar er is hoop. Want ik ga straks genieten van mijn verlof voor ik ontplof. De tijd waarin ik tijdelijk invalide en bejaard ben. Als ik mijn symptomen op een rij zet, zonder erbij te noemen dat ik in verwachting ben, dan zou iedereen schrikken. Maar als je zegt dat je een kind gaat krijgen, moet het allemaal een roze wolk zijn. For the record: ik heb een hekel aan zwanger zijn. En och, ik zeg dat natuurlijk alleen maar door de hormonen (weer zo’n opmerking waarvoor ik graag verwijs naar dit product. Niet gesponsord). Maar ik kijk wel enorm uit naar ‘Jona’. Want dit keer is het niet ‘de reis er naartoe’ maar de ‘bestemming’. Vanuit daar begint ons nieuwe avontuur.

zwangere buik