OORLOG & VREDE

OORLOG & VREDE
Steden in je hoofd

November 2015

Is het niet raar, dat we allemaal zo blij kunnen worden van compleet verschillende dingen? Van een middagje pony’s poetsen kan ik ontspannen en genieten, terwijl een ander daar niet aan moet denken. Ik irriteer me behoorlijk aan de liedjes van John Denver, terwijl mijn man het liefst vrolijk meezingt. Hoe kan dat toch? 

Soms wil je wel eens in iemands hoofd kijken. Want denkt diegene? Waar haalt een mantelzorger energie vandaan? Hoe komt een ondernemer aan lef? Hoe krijgt een stomerij het voor elkaar een trouwjurk 2 maanden te houden in plaats van 2 weken en dat niet te communiceren naar de (inmiddels gefrustreerde) ex-bruid? Hoe krijgen mensen het in hun hoofd andere mensen neer te schieten of te bombarderen? En, heel belangrijk: wat denkt mijn kat?

De film InsideOut geeft een leuk beeld van wat er in je hoofd gebeurt. Het kom erop neer dat de emoties ‘joy’, ‘anger’, ‘sadness’, ‘fear’ en ‘disgust’ je besturen. Je hebt een heleboel lange termijn herinneringen (in de vorm van gekleurde waarzegstersbollen) opgeslagen, waarvan een deel ook vervaagt. Ook heb je ‘kernherinneringen’ die grote invloed hebben op je karakter. Je bouwt ‘steden’ op waar je waarde aan hecht, bijvoorbeeld een stad voor je familie en een stad voor je hobby. Kortom: op een speelse en globale manier kennismaken met je hersenen.

Vervolgens lag ik een nacht wakker met de vraag: als mijn hoofd er echt zo zou uitzien, is ‘joy’ dan wel steeds aan de leiding? Welke ruimte geef ik aan andere emoties? Aan welke steden wil ik bouwen? Welke steden zijn vervallen en wil ik opknappen? Welke steden zijn groot, waar ik eigenlijk niet zo gelukkig van wordt? Heerlijk is zo’n film voor beelddenkers, bijna tastbaar. Mooi om bij stil te staan. Tijd om te slopen, bouwen en renoveren! Samen met mijn ‘kersverse’ echtgenoot, mooier kun je niet beginnen! En dan soms, soms even in de ‘nothing box’. Relaxed en leeg. Net als de kat (toch?).

Foto kat iebe

Iebe’s ‘nothing box’…

2 Comments

  1. Wat weer leuk Elizabeth. Je bent goed in het schrijven van columns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2020

Theme by Anders NorenUp ↑